1. Natkę pietruszki dokładnie umyć, osuszyć i drobno posiekać. Mięso przełożyć do miski, dodać namoczoną wcześniej bułkę lub bułkę tartą, wybić jajko, dodać posiekaną nać i przyprawy. Mięso dobrze wymieszać, najlepiej ręką, by dobrze połączyło się z resztą składników.
Ser pokroić na podłużne plastry, grubości około 1 cm.
2. Porcje mięsa rozgnieść w dłoniach na płasko, ułożyć ser i zamknąć, formując kotlety.
Mąkę połączyć z bułką tartą, jajko roztrzepać. Kotlety obtoczyć w mące i bułce, następnie w jajku i jeszcze raz w mące i bułce.
3. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju, do uzyskania złocistego koloru panierki. Podczas smażenia zmniejszyć nieco ogień, by panierka nie przypaliła się, a kotlety nie były surowe w środku.
Oleju musi być tyle, by kotlety mielone z kurczaka z serem były zanurzone co najmniej do połowy.
Wskazówka:
• Mięso nie będzie przyklejało się do rąk, jeśli dłonie delikatnie zmoczymy w zimnej wodzie.
• Kotleciki z mielonej piersi kurczaka możemy przygotować dzień wcześniej (jeśli np. szykujemy imprezę). Wystarczy zlepić kotlety, obtoczyć w bułce tartej, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki. Następnego dnia kotlety z mielonych piersi drobiowych wystarczy obtoczyć w jajku i ponownie w bułce z dodatkiem mąki.